0
Лични финансиФинансов план

Как реших да стана финансов консултант?

By 02.02.2019 юли 16th, 2019 No Comments

Здравейте, казвам се Петър Кацарски. В тази статия ще ви запозная с моя път и това как реших да избера професия, която все още не е много разпространена в България и много хора не разбират нейната функция – а именно професията на финансовия консултант.

Снимка с Балканската купа по волейбол

Ще започна с малко предистория за мен. Родом съм от град Дупница и още от малък винаги съм се стремял да давам най-доброто от себе си във всичко, с което се захвана – в училище винаги съм имал добри оценки, от 8 годишен започнах да спортувам (бейзбол – 7-8г и волейбол 4г). Във волейбола стигнах до младежкия национален отбор, с който станах Балкански шампион. И двата спорта ми помогнаха да изградя много ценни качества като дисциплина, постоянство, работа в екип и това да оправдавам доверието на всички, които разчитат на мен в трудни ситуации. Дойде време да избирам дали да стана професионален спортист или да се развивам в друга посока.

Избрах второто и поех по пътя на финансите, защото дългосрочните ми цели не съвпадаха, с това което щях да получа като волейболист. Записах да уча „Финанси“ в УНСС , защото ми се стори доста интересна и перспективна специалност. Още първия семестър видях, че имам много свободно време и започнах да търся възможности, чрез които да придобия опит и качества, които да ми помогнат за бъдеща реализация. Така попаднах на стажантска програма, която се провеждаше през лятото в САЩ. Работата изобщо не беше лесна – директни продажби от врата на врата. Доста често ми се налагаше да се изправям срещу себе си и страховете си от непознатото и най-вече от отказите на хората, които бяха неизменна част от работата. След като разговарях с над 3000 човека само за едно лято, подобрих комуникационните си умения, започнах да ставам все по-добър в продажбите и разбрах кои са качествата, които трябва да придобиеш, за да развиваш собствен бизнес. Преживяването беше доста трудно, но полезно и затова реших да замина за второ лято, като този път вече имах възможност да изградя собствен екип и да го обучавам. През второто лято удвоих продажбите си и изградих още нови качества, вече свързани с мотивирането на хора.

Първият ми сблъсък с професията на финансов консултант беше малко преди да замина за трето лято в САЩ. Във Facebook започна много често да ми излизат профилът на едно момче, което постоянно качваше снимки на хора, които са си закупили книги за лични финанси. Първите пъти не му обръщах внимание, докато не започна да качва снимки с мои познати от стажантската програма. Стана ми интересно и попитах мой приятел, който вече си беше купил книга. Разказа ми, че му е била много полезна и е започнал да се замисля за това как управлява парите си. Това повиши още повече интереса ми, защото въпреки че бях изкарал с 10 000лв повече от първото лято, пак не бях спестил нищо. А уж учех финанси.

Аз и Георги с „Парите или Живота“

Реших да се срещна с Георги (момчето с книгите) и си купих от него книгата „Парите или Животът“. Бях впечатлен от отношението и професионализма на Георги въпреки възрастта му. Това, което ме впечатли най-много, беше, че заедно с книгата ми се полага безплатна консултация за това как да приложа наученото от нея. Самата книга беше доста интересна и научих доста практически насочени съвети, които определено подобриха финансовата ми култура. Ако я бях прочел по-рано, със сигурност щях да запазя поне малка част от изкараните пари. Започнах да осъзнавам, че всъщност умението да боравиш правилно с парите, е не по-маловажно от тяхното печелене. След прочитането на книгата бях много ентусиазиран да се срещна с Георги и да получа тази безплатна консултация. Не знаех точно какво да очаквам, но си представях, че ще отида ще му кажа колко пари имам спестени и той ще ми предложи варианти където да ги вложим. Георги обаче напълно опроверга представите ми. Говорихме, разбира се, за спестените ми пари, но това което наистина ме изненада, беше, че ми изготви цялостен финансов план спрямо целите ми. Тук вече видях как знанията ми от книгата могат да се приложат на практика.

Бях силно впечатлен и от това, че Георги ми разказа и неговата лична история – как спазвайки финансов план, вече има активи на стойност около 180 000 лв. До този момент си мислех, че за годините си аз правех много пари, а срещу мен седеше едно 19-годишно момче, което има активи на толкова висока стойност, единствено чрез следване на система за управление на лични финанси. Нямах много време за размисъл, защото беше време да заминавам за трето лято със стажантската програма. Поставих си цел, обаче да следвам плана, който бяхме обсъдили с Георги.

Лятото бързо мина. Беше пълно с емоции и нови знания. Успях да задържа още повече пари, прилагайки новите си знания за управление на личните си финанси. Вече бях решил, че няма да се връщам повече в Щатите, а искам да започна да се развивам тук – в България. Исках да използвам качествата, които бях придобил от стажа и знаех точно какво искам от бъдещата си работа. Благодарение на опита си в продажбите, видях, че много ме зарежда работата с хора и това да бъда полезен на някого със знанията си. Исках и заплащането ми да зависи от това каква полезност съм дал на клиентите си. Започнах да се оглеждам за работа в тези рамки, но известно време не намирах нищо подходящо. Трудно ми беше да намеря работа, която да дава възможност на човек да се развива на база приноса си към клиентите и растежа в работата да не зависи от шефа.

Междувременно се срещнах с Георги, за да определим следващите стъпки от финансовия ми план. От дума на дума започнах да го разпитвам за работата на финансовия консултант. След като разбрах малко повече, видях, че всичко се припокрива с характеристиките на това, която търсех. Георги ме покани на семинар, на който да науча в какво точно се състои работата на консултантите от „Тогедър“ и цялата философия. Семинарът беше много интересен, но честно казано бях малко скептично настроен след него , защото всичко изглеждаше твърде хубаво, за да е истина – помагаш на хората да решат един от най големите проблеми в днешно време – финансовия, печелиш на база резултати, развиваш се в компанията според собствените си усилия, консултантите си помагат взаимно, а не обратното, както в повечето компании и т.н. Казах си „Това или е най-голямата измама, на която съм попадал, или ще правя това до края на живота си“. Реших да започна стажантската програма – така или иначе нямах какво да губя. В хода на работата се убедих, че принципите ЧЕСТНОСТ, грижа за клиента и професионализъм са наистина движещи за финансовия консултант и неизменна част от философията на „Тогедър“. Така намерих своето призвание и съм изключително щастлив, че съм част от този екип и имам възможността да бъда финансов консултант. Пожелавам на всеки от вас да намери своето признание и да не спира да преследва целите си!

Leave a Reply